page
Programmeerbare vs. slimme thermostaten: Wat u moet weten

Programmeerbare vs. slimme thermostaten: Wat u moet weten


Bent u ooit op kantoor gekomen en herinnerde u zich dat u de airconditioning of de verwarming had laten staan? Manuele thermostaten vereisen een constante aandacht voor de temperatuur in uw huis. Handmatige thermostaten leidden tot hogere maandelijkse energiekosten voor mensen die het te druk hadden of te vergeetachtig waren om ze goed af te stellen, wat vooral problematisch was in regio’s met grote seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Moderne programmeerbare en slimme thermostaat zorgen voor meer precisie, gemak en kostenbesparingen.

Thermostaat Opties

Vroeger was de handbediende kwik schakelaar thermostaat de enige mogelijkheid om de temperatuur in huis te regelen. Sommige waren vierkant en hadden schuifstangen, terwijl andere bolvormig waren en draaiknoppen hadden. De verscheidenheid aan thermostaten die vandaag de dag op de markt en in bouwmarkten verkrijgbaar zijn, is voldoende om iemands hoofd op hol te brengen. De manuele thermostaat is vervangen door programmeerbare en slimme thermostaten.

Programmeerbare thermostaten

De meeste vroege digitale thermostaten waren slechts bijgewerkte versies van hun manuele voorgangers. U kunt de werking van uw verwarming of airconditioner nauwkeurig afstellen met behulp van het grote digitale display in plaats van de standaard wijzerplaat.

De volgende fase in deze technologie is de programmeerbare digitale thermostaat, waarmee u de temperatuur in uw huis globaal kunt aanpassen zonder een vinger uit te steken. Door gebruik te maken van een programmeerbare thermostaat kan men tijd en geld besparen. Voor degenen die overdag hun huis verlaten, kunnen klimaatregelingssystemen worden ingesteld om het huis automatisch te verwarmen of te koelen voordat zij terugkeren.

Dit zal u helpen geld te besparen op uw maandelijkse energiekosten zonder het comfort van uw huis op te offeren. Is het waar dat digitale thermostaten superieur zijn aan hun analoge tegenhangers? Om het anders te zeggen: laten we eens kijken.

Slimme thermostaten

Hoewel elk thermostaat model zijn eigen voor- en nadelen heeft, is een van de meest voorkomende klachten over verouderde programmeerbare modellen dat hun interfaces te ingewikkeld zijn om te gebruiken. De leercurve voor veel modellen is hoog, en hoe meer functies een thermostaat heeft, hoe moeilijker het kan zijn om hem goed in te stellen.

In dit geval zou een slimme thermostaat nuttig zijn. Het is alsof je een iPhone vergelijkt met een oude flip-telefoon wanneer je een slimme thermostaat vergelijkt met een ouder geprogrammeerd type. Slimme thermostaten zijn, net als smartphones, rijker aan functies, gebruiksvriendelijker en naadloos geïntegreerd in uw dagelijks leven, maar conventionele thermostaten doen het werk ook. Wat u kunt doen met een slimme thermostaat:

  • Het is mogelijk verwarmings- en koelschema’s in te stellen en bestaande schema’s te wijzigen.
  • Verbind uw thermostaat via Wi-Fi en beheer hem vanaf uw mobiele apparaat, computer of andere apparaten met internettoegang.
  • Volg de efficiëntie van uw HVAC-systeem en zie hoeveel energie u in realtime verbruikt.

Hoe uw thermostaat verstandig gebruiken

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een slimme thermostaat. Ze kunnen echter vrij duur zijn; ik heb er gezien die tot 500 dollar kosten. Mensen zijn ook bezorgd dat hun privacy en veiligheid online worden geschonden.

Hoewel programmeerbare thermostaten niet op afstand kunnen worden bediend, zoals slimme thermostaten, hebben ze veel voordelen. Als u ze goed gebruikt, zal uw HVAC-systeem efficiënter zijn en minder kosten. Hier zijn enkele suggesties die kunnen helpen.

Leer van de gegeven instructies

Producten van verschillende fabrikanten hebben hun eigen kenmerken. Zorg ervoor dat u bekend bent met het gebruik ervan. Sommige van de meer recente toestellen kunnen schatten hoe lang het zal duren tot uw HVAC-systeem de gewenste temperatuur bereikt. Stel dat u wilt dat uw huis een comfortabele temperatuur van 70 graden heeft wanneer u om 5 uur thuiskomt van uw werk; de thermostaat weet dan wanneer de verwarming of boiler moet worden aangezet.

Laat uw HVAC niet harder werken.

Mensen vergissen zich vaak door de verwarming of airconditioning in hun huis te hoog te zetten, omdat ze denken dat de temperatuur daardoor sneller zal stijgen of dalen. Beide zijn inefficiënt en energieverspillend.

Time je acties verstandig.

Gaat u het huis uit? Stel uw thermostaat zo in dat de verwarming of de airconditioning 20 tot 30 minuten voor u thuiskomt wordt uitgeschakeld. Verlaag de temperatuur een uur voor de nacht en verhoog hem weer een half uur voor u wakker wordt.

Neem nooit je toevlucht tot extreme maatregelen.

Uw thermostaat moet worden ingesteld op de warmste temperatuur die u in de zomer kunt verdragen en de koudste temperatuur die u in de winter kunt verdragen voor de tijden dat u thuis bent. Wanneer uw HVAC-systeem niet zo hard hoeft te werken, bespaart u geld.


Conclusie

Bij de keuze tussen een programmeerbare thermostaat en een slimme thermostaat moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. De kosten van een slimme thermostaat zijn veel hoger dan die van een conventionele geprogrammeerde thermostaat. Het kan enkele jaren duren voordat de besparingen worden gerealiseerd, maar met 8 procent per jaar zijn ze het wachten meer dan waard. De slimme thermostaat is dan ook een investering die de moeite waard is als u voor langere tijd in uw bestaande woning wilt blijven wonen.

Bedenk of u alle extra functies echt nodig hebt of niet. Voor een groot deel kunt u de temperatuur in uw huis regelen met een thermostaat die kan worden geprogrammeerd. Programmeerbare modellen kunnen alles zijn wat nodig is als u geen toegang nodig hebt tot hun energiestatistieken of de mogelijkheid om op afstand aanpassingen te doen.

Of u nu kiest voor een slimme thermostaat of een programmeerbare, u zult op de lange termijn tijd en geld besparen door over te schakelen.